Jedzenie na Korfu

Będąc na Korfu oczywiście można podziwiać niesamowite, bajkowe widoki, cudowne plaże, niespotykane nigdzie indziej białe klify na tle turkusowego morza. Jednak wielu podróżników pragnie również spróbować lokalnego jedzenia, poczuć ten klimat i posmakować tamtejszej kuchni.

Kulinarne atrakcje Korfu

Oczywiście na Korfu można zjeść bardzo smaczne tzatziki, mousakę czy souvlaki. Pyszna jest sałatka grecka i wiele innych, ale optymalnym rozwiązaniem jest degustacja potraw i napojów, niespotykanych w innych częściach Grecji.
Taką potrawą bez wątpienia jest sofrito czyli kotlet wołowy w sosie z białego wina, czosnku i pietruszki. Najczęściej podawany z ryżem.
Innym popularnym daniem na Korfu jest Patisada, którą przygotowuje się z kawałków wołowiny duszonych w pomidorowym sosie z dodatkiem cynamonu. Podaje się ją z makaronem – grubymi nitkami spaghetti lub z penne.
Bourdeto jest bardzo smakowitą opcją dla wielbicieli ryb, ponieważ jest to ryba w pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem ostrej czerwonej papryki. Dowiedz się więcej o kuchni na Korfu.

Również wegetarianie nie będą chodzić godni, ponieważ mieszkańcy Korfu bardzo chętnie jedzą zieleninę. Zbierają z pola: dziki szpinak, szczaw, a nawet liście mniszka lekarskiego również niektóre trawy, nazywane wspólną nazwą horta. Najczęściej serwowaną potrawą przygotowywaną z horty jest tsigarell, czyli zielona trawa gotowana z kawałkami cebuli, z dodatkiem czosnku, sproszkowaną, czerwoną papryką oraz oliwą. Całość ma wyrazisty, pikantny smak, chociaż wyglądem przypomina zielone błoto jest bardzo smaczna.
Korfu słynie też z suszonych owoców serwowanych na deser.
Jest to tylko kilka potraw wartych spróbowania z pośród naprawdę bogatej i różnorodnej tradycji kulinarnej na Korfu. Widać więc, że kuchnia ta poza wpływami greckimi, wykształciła wiele swoich własnych lokalnych smaków i ma do zaoferowania naprawdę wiele.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.